Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

Verhuisdozen kopen: Waar op letten?

Verhuisdozen kopen lijkt op het eerste gezicht een simpele taak, toch zijn er zoveel opties en variabelen dat het soms lastig kiezen is. Waar kan je verhuisdozen kopen? Welke doos moet je hebben? Hoe herken je goede kwaliteit verhuisdozen? En wat zijn de kosten? In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je de perfecte doos kiest voor jouw verhuizing. 

Verschillende soorten verhuisdozen

Voor allerlei soorten spullen zijn er verschillende verhuisdozen bedacht. De bekendste variant is de boekendoos. Boekendozen zijn kleiner en steviger. Doordat boekendozen kleiner zijn dan normale verhuisdozen kunnen ze meer gewicht op het midden van de bodem dragen. Als je veel boeken gaat meenemen kan deze variant je veel ellende besparen. Het vervoeren van boeken in normale verhuisdozen kan wel maar dan kan je slechts een beperkt aantal boeken per doos inpakken. Daardoor blijft er vaak veel ongebruikte ruimte over. Deze kan je opvullen met zeer lichte spullen. Nadeel van deze methode is dat je boeken én andere spullen in één doos hebt, niet erg handig bij het uitpakken. Naast dit soort bestaan er ook verzenddozen en zelfs speciale kledingdozen. 

Kwaliteit, stevigheid en stabiliteit

Verhuisdozen van hoge kwaliteit zijn zeer stevig, hebben een dikke wand en staan zeer stabiel. Hoe herken je de juiste kwaliteiten van een doos? Deze eigenschappen kan je gewoon aflezen in de productspecificaties. 

Dikte van de wand kan veel zeggen over het aantal lagen. Een hoger aantal lagen karton is goed voor de stevigheid. Stevige verhuisdozen staan stabieler, beschermen de spullen beter en hebben een hogere draagkracht. Het soort en het aantal lagen karton staat vaak ook vermeld in de specificaties. Goedkope verhuisdozen hebben meestal één of maximaal twee lagen karton. Stevige verhuisdozen hebben minimaal twee of drie lagen karton. 

Gecombineerd zorgen bovenstaande factoren voor de belangrijkste factor, draagkracht. Draagkracht is het aantal kilo dat een verhuisdoos kan vervoeren als je deze gelijkmatige inpakt. Met gelijkmatig inpakken bedoelen de fabrikanten dat de alle zware spullen gelijkmatig over de bodem verdeeld zijn. Als je de zwaardere spullen in het midden van een doos inpakt zal deze eerder doorzakken. Technisch gesproken verlaag je daarmee de draagkracht. Het vermogen van de doos drukken fabrikanten vaak uit in deze normen: 

  • 3 mm: Label C met een draagvermogen van 30 kilo
  • 4 mm: Label B met een draagvermogen van 35 kilo
  • 7 mm: Label BC met een draagvermogen van 50 kilo

Prijs

Wat kosten verhuisdozen? Dat hangt af van de kwaliteit en waar je ze koopt. In de bouwmarkt kan je voor standaardprijzen redelijke verhuisdozen kopen. Wil je écht stevige verhuisdozen kopen en de allerbeste prijs? Dan kan je het beste online verhuisdozen kopen. De allergoedkoopste doos heb je al vanaf ongeveer €1,40 per stuk. Dit zijn budget verhuisdozen van redelijke kwaliteit. Voor de allerhoogste kwaliteit betaal je ongeveer €4,00 per stuk. Voor dat bedrag krijg je supergrote, extreem stevige verhuisdozen die je leven lang meegaan. Goedkopere verhuisdozen meestal maar één, hooguit twee verhuizingen mee. Daardoor is het op lange termijn meestal goedkoper om duurdere verhuisdozen te kopen. Raar maar waar…

Levertijd

Omdat verhuizen al een hele gebeurtenis is kan je het beste zoveel mogelijk vooraf regelen. Een aantal uitzonderingen daar gelaten weet je over het algemeen meer dan een paar dagen van te voren wel of je gaat verhuizen, en wanneer. Als je de verhuisdozen dezelfde dag moet hebben is de bouwmarkt een goede optie. In elk ander geval is het vele malen voordeliger en makkelijker om het online te regelen.