Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

De gevolgen van een datalek

Bij een aankoop op een website geeft de betreffende klant zijn/haar gegevens vrij om het product of de dienst te kunnen ontvangen. Hierbij vertrouwt de klant de veiligheid van de website, al blijkt deze veiligheid op veel websites niet optimaal te zijn.

Door een zwakke IT-security is de kans aanwezig dat hackers in korte tijd de website in eigen handen hebben. De gegevens op de website, zowel gegevens van de eigenaren als van de klanten, zullen niet langer veilig zijn. Zo’n datalek kan grote gevolgen hebben, hieronder zijn de gevolgen te lezen.

Wat is een datalek?

Zodra er sprake is van een onbedoeld(e) verlies, verspreiding, wijziging of vernietiging van persoonsgegevens, kunnen we spreken over een datalek. In de meeste gevallen wordt een datalek veroorzaakt door een zwakke beveiliging, maar ook menselijke fouten of een inbraak kan leiden tot een datalek. Bij een datalek is niet altijd te achterhalen of de gegevens ook daadwerkelijk zijn gelekt naar derden, waardoor de betrokken personen vaak verkeren in onwetendheid.

Helaas komt een datalek steeds vaker voor in de samenleving. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in 2020 ruim 1.173 meldingen van datalekken ontvangen waarbij hacking, malware of phishing werd ingezet om persoonsgegevens te lekken. Ten opzichte van 2019 is dit aantal met minimaal 30% gestegen.

Steeds meer bedrijven, gespecialiseerd in de ICT, bieden bedrijven penetratietesten aan, waarbij de bedrijven hun huidige IT-security kunnen optimaliseren en bovenstaande situaties in de toekomst kunnen voorkomen.

Gevaren van een datalek

–          Identiteitsfraude.

Het is natuurlijk gemakkelijk om je online als een ander persoon voor te doen, als je de volledige informatie van een persoon in handen hebt. Dat is dan ook exact wat criminelen doen. Zij zullen activiteiten uitvoeren onder jouw naam.

–          Oplichting

Indien je wordt gebeld door een onbekend nummer, die zich voordoet als een bankmedewerker, is het mogelijk dat je niet direct gelooft in de babbeltruc. Toch wordt het snel geloofwaardig als de nepmedewerker ook daadwerkelijk je BSN of bankrekeningnummer weet. Hierdoor worden personen ook vaak opgelicht na een datalek.

–          Accounts hacken

Indien je wachtwoorden overeenkomen bij verschillende platforms is het voor criminelen gemakkelijk om diverse accounts in handen te krijgen. Hierdoor kunnen bestellingen op jouw naam worden afgesloten, waardoor je in financiële problemen kunt komen.

–          Fysieke inbraak

Bij het bestellen van een product zal in vrijwel alle gevallen je adres worden gevraagd. Zodra criminelen dit adres weten te onderscheppen en op de hoogte zijn van de waardevolle producten in jouw huis, weten zij jouw woning direct te vinden.

 

http://rootsec.nl