Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

Lekkage aan de vloerverwarming

Waterschade door lekkage in de vloerverwarming. Vloerverwarming is een ontzettend fijne manier van verwarmen, maar als er lekkage in ontstaat, is het meestal niet zo eenvoudig opgelost. Er bestaan verschillende soorten vloerverwarming. Namelijk elektrische vloerverwarming en vloerverwarming door middel van buizen met verwarmd water. De elektrische vloerverwarming heeft als groot voordeel dat deze nooit een lekkage kan veroorzaken. We gaan daarom niet verder in op de elektrische vloerverwarming, maar we zullen het hebben over de vloerverwarming die lekkage kan veroorzaken.

Zo herken je een lekkage aan de vloerverwarming

Vaak is een lekkage in de vloerverwarming duidelijk te herkennen aan de voegen die zijn gaan verkleuren. Dit is natuurlijk alleen goed zichtbaar bij een tegelvloer met vloerverwarming eronder. Bij een vloerverwarming met laminaat of parket zijn de eerste tekenen de dat de muren vochtig worden en planken van uw laminaat kunnen zelfs bol staan. Verder zult u merken dat de druk in de ketel niet correct is. Wanneer u deze bijvult zal er na een paar dagen opnieuw drukverlies optreden. Dit geeft al aan dat er ergens in het leidingensysteem een lekkage is.

Snel handelen bij een lekkende vloerverwarming

Vaak wanneer deze eerste tekenen zich voordoen, bent u al te laat. Dit betekent dat u vanaf dat moment heel snel moet handelen. Schakel direct een lekdetectiebedrijf in en neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij. U dient niet alleen zo snel te handelen om de schade te beperken, maar ook voor uw gezondheid. Het lekkende water kan namelijk een vochtig huis veroorzaken wat weer een aanleiding is voor schimmelvorming. Schimmels kunnen invloed hebben op de luchtwegen en bij mensen met een hoge gevoeligheid kunnen er zelfs allergische reacties ontstaan. 

Wat kan de oorzaak zijn?

Vaak valt een lekkage aan de vloerverwarming te wijten aan een incorrecte installatie. Leidingen kunnen beschadigd raken of koppelingen kunnen niet voldoende aangedraaid zijn waardoor water kan weglekken. Ook kan een leiding doorboort worden bij bijvoorbeeld het plaatsen van een houten wand. Het frame van deze wand wordt vaak aan de vloer vastgeboord met lange schroeven en pluggen. Verkeerd boren kan dus een hoop problemen veroorzaken.

Het opsporen van lekkage in de vloerverwarming

U wil natuurlijk niet de hele vloer openbreken om de lekkage in de vloerverwarming op te sporen. Gelukkig is dat niet nodig zodra u een specialistisch bedrijf hiervoor ingeschakelt. Zij zijn in staat om met behulp van een warmtecamera de lekkage op te sporen en het scheelt u een hoop sloopwerk en daarmee extra schade.

Hoe regelt u dit met uw verzekering?

Het kan voorkomen dat uw verzekeringsmaatschappij en de ingeschakelde schade-expert niet helemaal wil meewerken en dat de schadeafhandeling maar stroef verloopt. Wilt u meer weten over wat u kunt doen bij een lekkage in de vloerverwarming in combinatie met uw verzekering? Wat zijn uw rechten?

U lees het allemaal op de website van Schadeoplossing Nederland B.V.

https://schadeoplossing.nl/lekkage/lekkage-vloerverwarming-verzekering