Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

Voordelen van een zonnepaneel

Door het installeren van zonnepanelen op je dak spaar je niet alleen het klimaat, het is ook nog een goed voor je eigen portemonnee. Zelfs wanneer het bewolkt is kun je van de zon profiteren. Zo kan je een deel van je eigen stroom op een duurzame manier opwekken.

Zonnepanelen kopen is niet de goedkoopste uitgave die je kan doen. Maar op lange termijn kun je de aanschafprijs van de zonnepanelen terugverdienen. Voor een set van tien zonnepanelen betaal je bijvoorbeeld ongeveer €4.700. Met deze aanschaf kun je ongeveer €600 op je energierekening besparen. Dit betekent dus dat je de aanschafprijs van je zonnepanelen in ongeveer acht jaar terug kan verdienen. Daarnaast kun je, als je een zonne-energie systeem van €8.000 koopt 21% terug krijgen van de belasting. Zo duurt het dus nog minder lang tot je je de aanschaf van je zonnepanelen hebt terugverdiend. De levensduur van een zonnepaneel is ongeveer 25 jaar. Als je je kosten dus binnen 6 tot 8 jaar terug kan verdienen, betekent dit meer dan 15 jaar gratis energie.

Ook kan het zijn dat jouw gemeente nog subsidie geeft in de vorm van een ‘groene lening’. Gemeentes mogen per jaar of per periode een beperkt aantal leningen uitstrekken. Deze lening brengt uiteraard een rente met zich mee.

Je kunt de zonnepanelen verdelen in twee categorieën. De polykristallijnen zonnepanelen en de monokristallijn zonnepanelen. De polykristallijnen zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die opgebouwd zijn uit meerdere grove kristallen. De grove kristallen geven een blauw gebroken scherven effect. Wanneer je veel ruimte hebt zijn de polykristallijnen de beste keuze. Deze panelen zijn ook nog eens gunstig geprijsd. De monokristallijn zonnepanelen hebben een egale zwarte kleur. Deze zonnepanelen zijn in vergelijking met de polykristallijnen zonnepanelen wat duurder per Wp (WattPiek, het piekvermogen van een zonnepaneel), maar ze hebben wel een hogere opbrengst per vierkante meter. Daarnaast zien deze er natuurlijk mooier uit omdat ze geheel zwart zijn.

https://www.wijsmanduurzaam.nl