Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

Zonnepanelen: Wat is belangrijk?

Zonnepanelen zijn een goede oplossing wanneer je duurzamer wilt leven en wilt besparen op je energiekosten. Zonnepanelen leveren 100% groene stroom en kunnen zelfs geld voor je verdienen. Lees hieronder alle belangrijke aspecten die je wilt weten voordat je zonnepanelen aanschaft. Op de website www.zonnepanelengids.com staan nog meer inzichten betreffende alles omtrent zonnepanleen

Hoe maakt een zonnepaneel groene stroom?

Een zonnepaneel werkt door het fotovoltaïsch effect. Een natuurkundig principe dat al langere tijd bestaat, maar nu pas effectief genoeg is zodat ze jouw huishouden kunnen voorzien van groene stroom. Een bijkomend groen voordeel is dat zonnepanelen gemaakt worden van silicium. Silicium is het op acht na meest voorkomende grondstof in het universum. Genoeg voor handen dus!

Nadat het de stroom door het paneel is geproduceerd gaat via de bekabeling naar de omvormer toe. De omvormer verandert de stroom van gelijkstroom naar wisselstroom en leidt deze stroom dan via de meterkast jouw huis in. Omvormers komen in vele soorten en maten en het is daarom belangrijk dat je de juiste keuze maakt in omvormer. Laat je dus goed adviseren voordat je overgaat tot aankoop.

De hoeveelheid stroom wordt mede bepaald door het type zonnepaneel wat op je dak ligt.

Soorten zonnepanelen

Eén van meest voorkomende soorten zonnepanelen in Nederland is het monokristallijn zonnepaneel. Dit is het duurste zonnepaneel maar wel het meest effectief. Daarnaast zijn ze ook erg mooi in afwerking en hebben ze een egale, donker blauwe of zwarte kleur.

Polykristallijn zonnepanelen zijn een prima middenmoter doordat ze goedkoper zijn dan monokristallijn zonnepanelen. Daar staat wel tegenover dat ze minder stroom kunnen produceren. Ook zijn ze visueel minder aantrekkelijk door het productieproces wat sneller is in vergelijk met monokristal zonnepanelen. Het lijkt alsof de polykristallijn zonnepanelen uit gebroken glas bestaan. Dit komt door het versnelde productieproces.

De laatste optie is dunne film zonnepanelen. Dunne film zijn pas voordelig als veel dakoppervlakte ter beschikking hebt en je relatief weinig energie verbruikt in jouw huishouden. Je ziet dunne film zonnepanelen vaker terug in andere apparatuur, zoals rekenmachines en horloges.

Subsidie op zonnepanelen

Ook in 2016 geeft de overheid geen landelijke subsidies op zonnepanelen. Dit was voorheen wel zo en dat betekende meer financiële voordelen voor de consument. Sommige gemeentes geven nog wel bepaalde subsidies, zodat de terugverdientijd van zonnepanelen verkort wordt. Check daarom altijd eerst bij jouw gemeente welke opties beschikbaar zijn. Wanneer je aangeeft bij de gemeente dat je naast zonnepanelen ook andere duurzame oplossingen wilt oplossen voor jouw woning, dan is het verstandig om dit ook te melden. Er zijn bepaalde regelingen beschikbaar waardoor je het financieel makkelijker zult krijgen.

Nadat je het bovenstaande hebt uitgezocht, dan is het aan de orde om verschillende leveranciers en/of installateurs te benaderen. Bij de benadering informeer je naar de prijs van de zonnepanelen, omvormer en installatiekosten. Vergelijk minstens zes partijen en probeer ze tegen elkaar weg te spelen, zodat jij met het mooiste aanbod overblijft. Houd ook in beschouwing hoeveel garantie je krijgt. Maak daarbij ook onderscheid tussen installatie garantie – die meestal twee jaar is- en de product garantie – deze bedraagt meestal tussen de 10 en 15 jaar -.

Veel succes met zoeken en vergelijken!

Gerelateerde artikelen

Wand- en vloertegels of PVC vloeren?

Interieuradvies Utrecht nodig?

Zwembad