Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

Verhuizen? Besteed aandacht aan het dak!

Wanneer je een huis gaat kopen of huren dan kijk je toch ook naar het dak op het huis. Het dak is een essentieel onderdeel van een woning, het bepaalt voor een groot deel het aanzien van een huis. Een mooie oude boerderij, daar hoort gewoon een rieten dak op. Een nieuw huis, gebouwd volgens moderne architectuur, dat vraagt om een heel andere aanpak. De architect wil graag opvallen en kiest daarom misschien voor een heel aparte afwerking van het huis, met een dak dat meteen in het oog springt. De kubuswoningen in Rotterdam zijn daar een mooi voorbeeld van. Het ziet er misschien vanaf de buitenkant wat rommelig uit en het lijkt alsof de huizen ieder moment kunnen omvallen, maar de bewoners wonen wel in huizen die de aandacht trekken.

Geen dak is hetzelfde

In Nederland hebben de meeste huizen een dak bedekt met dakpannen. Maar er zijn meer opties. Het rieten dak, zo kenmerkend voor de vele oude en authentieke boerderijen in ons land, is natuurlijk prachtig en staat van nature garant voor prettig wooncomfort. Wil je je dak opnieuw laten bedekken dan kun je kiezen uit verschillende soorten dakbedekking. Het is daarbij wel van belang of je huis een schuin of een plat dak heeft. Ook het plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk een optie. Hier zijn soms leuke acties voor waardoor de kosten fors lager zijn. Op die manier heb je de investering binnen een relatief korte periode terugverdiend, doordat je voor een deel je eigen stroom kunt opwekken. 

Goede dakisolatie betekent meer wooncomfort

Het dak is letterlijk het deksel op je huis. Via het dak ontsnapt de warmte naar buiten. Een niet goed geïsoleerd dak zal de gasrekening flink laten oplopen. Het is dus belangrijk om tijdig onderhoud aan het dak van je huis te laten plegen om ervoor te zorgen dat je comfortabel woont en ook om de stookkosten binnen de perken te houden. Dakisolatie is dan ook een goede investering die zichzelf binnen enkele jaren terugverdient. Je kunt je door een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf laten informeren over de mogelijkheden. Laat je dak inspecteren en wie weet liggen er kansen om het wooncomfort te vergroten en tegelijk fors op je stookkosten te bezuinigen. Zo’n kans laat je natuurlijk niet liggen.

Goed onderhoud verdient zichzelf terug

Bezuinig niet op het onderhoud aan het dak van je huis. Als je dat doet dan loop je het risico dat de kosten flink hoger uitvallen wanneer je uiteindelijk toch maar besluit het dak te laten renoveren. Wanneer je last krijgt van lekkage of tocht is het vaak al te laat. Dan is er misschien sprake van houtrot in het dak en moet er veel meer onderhoud worden gepleegd dan wanneer je eerder actie had ondernomen. Je kunt natuurlijk het onderhoud aan het dak zelf doen. Als je geen last hebt van hoogtevrees en je bent een handige klusser dan is het zeker een optie. Maar als je niet zeker van je zaak bent dan is het veel verstandiger om de vakman in te schakelen. Een professionele dakdekker verstaat zijn vak en weet wat hij doet. Hij kan ervoor zorgen dat je dak binnen no time weer in topconditie is en weer jaren vrij van onderhoud.

http://www.dakbedekking-brabant.nl

Gerelateerde artikelen

Huis kopen in Groningen

Opslagruimte in Amersfoort

De beste verpakkingstips voor je verhuizing