Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

8 Tips om met een kleine ruimte het toch stijlvol te maken

Veel mensen willen groot wonen, dit heeft natuurlijk veel voordelen en je hebt er meer de ruimte maar ook kleine huizen hebben voordelen. Kleine huizen zijn vaak op gunstige locaties neergezet. Bijvoorbeeld in een stadscentrum met winkels dichtbij, ook uitgaansgelegenheden zijn meestal dichterbij, veel mensen hebben liever het gemak van winkels dichtbij en kleiner wonen dan groter wonen en ver moeten fietsen voor een paar boodschappen. Nog een voordeel aan een kleiner huis is dat het veel makkelijker schoon te maken is, je hoeft niet uren te stofzuigen dus je bent snel klaar met een rondje schoonmaken. Ook zijn kleinere woonruimtes al snel knusser en ziet het er gezelliger uit.

Voldoende bergruimte is wel belangrijker dan in een wat groter huis. Je bent wel minder snel geneigd dingen te kopen als je minder bergruimte hebt, meestal is het zo dat het aantal spullen met je woonruimte meegroeit, dus als je een heel groot huis hebt ben je ook sneller geneigd grote dingen te kopen die je in een kleiner huis echt niet wilt. Ook blijven niet-gebruikte spullen vaak lang staan in een groter huis terwijl je in een kleinere woonruimte dit sneller de deur uit doet.

Tip #1 – Multifunctionele meubels

Deze tip ligt nogal voor de hand, IKEA is er namelijk groot mee geworden. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan de bedden die je kan uitschuiven tot banken, een eettafel die ook gelijk dient als bureau of een wat lagere kast waar je ook op kunt zitten. Er zijn dus meerdere functies voor hetzelfde meubel. Praktische dingen hoeven niet lelijk te zijn. De vensterbank is bijvoorbeeld een goede plek als lichte werkplek als er genoeg ruimte is, of indien mogelijk extra zitplaatsen creëren. Ook kunnen bestaande meubels extra opbergruimte leveren. Denk bijvoorbeeld aan lades met van die wieltjes eronder zodat het makkelijk onder je bed kan, dit is meestal loze ruimte die je toch niet voor andere dingen gebruikt.  

Tip #2 – Stapelen en opvouwen

Een opklapbed is tegenwoordig zeldzaam in een Nederlands huis, het is een geweldig voorbeeld van een ruimtebesparende aanpassing. Er zijn nog veel meer dingen die flinke ruimte kunnen besparen, denk bijvoorbeeld aan uitschuifbedden, tafels die je kan opklappen en stapelbare stoelen. Tafels die je onder elkaar kan schuiven is ook een goede manier om veel te besparen maar is niet altijd even mooi.

Tip #3 – Functionele dingen die ook bieden als decoratie

Natuurlijk wil je ook dat alles er nog een beetje leuk uitziet en tegelijkertijd functioneel is. Door in de keuken kleurrijke bekers te nemen en deze in het zicht op te hangen, in plaats van deze in een kastje te zetten bieden de bekers als decoratie. Als je veel tijdschriften leest is het misschien leuke om hier een plank voor te maken zodat het ook biedt als muurdecoratie, zo is het ook nog eens netjes aangezien je tijdschriften niet overal rondslingeren.

Tip #4 – De muren en ramen als opbergruimte

Een muur is niet alleen een decoratieve functie, maar kan ook heel praktisch zijn. Een plankje tegen de muur is een klassiek voorbeeld, maar een muur kan bijvoorbeeld ook een bioscoopscherm worden door de tv op een beamer aan te sluiten. Ook in een raam kan je veel kleine dingen kwijt, dit is wel wat lastiger aangezien het natuurlijk niet te veel zonlicht moet tegenhouden. Anders wordt het wel weer erg donker en minder gezellig in huis.

Tip #5 – De kleine ruimtes verdelen

Door een wat kleinere ruimte in te delen in wat kleinere gebieden lijkt de ruimte groter. Je creëert zo niet één maar meerdere ruimtes. Dan hebben we het niet over muurtjes en andere afscheidingen zoals een kamerscherm. Het idee hierachter is dat je zoveel mogelijk langs en door de scheiding kunt kijken. Zodat er dus een soort gevoel van ruimte blijft maar dit wel wordt gestructureerd. Dit zie je bijvoorbeeld aan de glazen wanden in badkamers. Dat kan ook goed met (vloer)kleden. Of door je bank als een lagere scheiding tussen 2 kamer gedeelte te gebruiken. Hou het vooral rustig en georganiseerd in de kamer, zo is er voor het gevoel ook meer ruimte.

Tip #6 – Spiegels en verlichting

Verlichting kan echt van alles doen met je interieur, het kan je interieur maken maar ook breken. Door zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten komen lijkt de ruimte groter. Gordijnen zijn goed zolang ze de ramen vrijlaten. Het is namelijk zonde als er een deel van het raamoppervlak bedekt wordt hierdoor.

Verlichting aan de wand neem minder ruimte in dan een staande lamp. Een goede tip voor als je een open keuken hebt; plaats er verlichting. Door bijvoorbeeld een tafellamp op het aanrecht te zetten betrek je de keuk meer bij de ruimte. Hetzelfde effect krijg je door een hanglamp boven het keukenblad te hangen. Zo maak je iets functioneels ook weer decoratief.

Spiegels verdubbelen dingen, zo maken spiegels van één lamp twee lampen, en van één raam twee ramen. Zo wordt het licht dat er is beter verdeeld. Dit zie je ook vaak terug in winkels zodat het lijkt of de ruimte groter is. Een spiegel neemt namelijk niet veel ruimte in maar zorgt wel voor veel effect.

Tip #7 – Gebruik lichte tinten

Om de ruimte optisch groter te maken is het gebruik van lichte kleuren in een kleine ruimte aan te raden. En dat geldt niet alleen voor plafonds en muren. Een witte vloer kan hier ook bij helpen. Wel is het nadeel hiervan dat je sneller dingen zoals stof en vuil ziet liggen omdat het contract tussen de vloer en het vuil het grootst is.

Tip #8 – Verbouwen

Als echt krap zit met de ruimte is verbouwen nog altijd een optie, dingen beter indelen kan namelijk echt een gigantisch verschil maken. Zo kan je bijvoorbeeld een andere trap nemen indien mogelijk. Er zijn vele opties, goedkoop en duur.

Wij wensen je veel plezier met de nieuwe inrichting!

Bron: Stannahtrapliften.nl – Al 150 jaar de beste!