Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

De gevolgen van het niet in bezit zijn van een heftruckcertificaat

Wel of niet verplicht? Alle werknemers binnen een bedrijf die heftrucks besturen zijn niet wettelijk verplicht om in het bezit te zijn van een heftruckcertificaat. Wel is de werkgever verantwoordelijk dat de chauffeurs op een goed opleidingsniveau zijn. Een heftruckcertificaat kan duidelijk aantonen dat de werknemers een deskundige opleiding hebben gevolgd. Het laatste waar u zich als werkgever druk wilt maken is dat, na een incident, een discussie met de verzekering plaatsvindt over de gegeven instructies van de werknemers. De verplichtingen worden gesteld door de Arbo-wet en verzekeraars. Er mag dus niet op een heftruck worden gereden zonder vooraf geïnstrueerd te zijn. Let dus altijd goed op de geldigheid van een heftruckcertificaat. Op het moment dat deze verlopen is, is het verplicht om het heftruckcertificaat te verlengen door middel van een herhalingscursus. Een heftruckcertificaat heeft een geldigheid van vijf jaar.

De grote gevolgen van het rijden op een heftruck zonder certificaat

Zoals iedereen weet zit een ongeluk soms in een ontzettend klein hoekje, jaarlijks zijn er meer dan vierduizend ongevallen met heftrucks in Nederland. Zelfs de allerbeste chauffeurs heeft natuurlijk zijn of haar dag wel eens niet. Stel dan dat er dan een ongeval plaatsvindt. Volgens de werkgever is de werknemer voorzien van grondige instructie, echter heeft de werknemer geen heftruckcertificaat en kan dus niets aantonen. Hierdoor kunnen er verschillende discussies ontstaan, omdat de betekenis van het woord ‘grondig’ verschillende geïnterpreteerd kan worden. Wanneer een bedrijf niet in staat is om aan te tonen dat de chauffeur wel een grondige instructie heeft gehad, kan dit vervelende gevolgen hebben voor het bedrijf, denk hierbij aan:

  • De verzekering keert geen geld uit bij schade of letsel;
  • De Arbo-wet kan een boete opleggen;
  • Het magazijn kan gesloten worden.

Daarnaast komen er natuurlijk verschillende papieren bij kijken die ingevuld dienen te worden. Wanneer een chauffeur wel gewoon in het bezit is van een heftruckcertificaat, kunnen dit soort zaken voorkomen worden. je leert eigenlijk een opleding heftruckcertificaat terwijl het maar een aantal uurtjes duurt.

http://www.blomopleidingen.nl/