Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

Voorkomen van littekens

Littekens kunnen het lichaam lelijk ontsieren. Veel mensen schamen zich voor littekens. Littekens kunnen gemakkelijk ontstaan door bijvoorbeeld een valpartij. Littekens laten sporen achter van vroegere ongelukken en je zal je ze hele leven bij je houden. Toch is het mogelijk om littekens te voorkomen. Bij een goede verzorging van de huid is het mogelijk om littekenvorming tegen te gaan. Hoe je dat precies doet lees je verder in deze blog.

Hoe vormen littekens

Littekenvormen is een natuurlijk proces van de huid om een wond te dichten. De wond moet zo snel mogelijk gedicht worden om bacteriën geen kans te geven. Daarnaast wilt de huid het vochtverlies van de huid verminderen door de wond te dichten. Een litteken zal erger zijn al de wond zich uittrekt tot aan de lederhuid. De lederhuid zit onder de opperhuid en als de lederhuid beschadigd raakt kunnen er lelijke littekens ontstaan.  Het weefsel is beschadigd en moet vervangen worden door nieuw collageen. Het collageen bindt de huid aan elkaar waardoor het gat gedicht wordt. Omdat deze plek geen goed bloedcirculatie heeft kan er gemakkelijk een litteken ontstaan.

Een wond moet daarom goed behandeld worden. Als je een wond hebt die goed open is, is het belangrijk om niet een standaard pleister te gebruiken. Dankzij allerlei innovatieve ontwikkelingen zijn er nieuwe pleisters die de wond snel doen herstellen. Het voorkomen van een korst is noodzakelijk om littekenvorming tegen te gaan.

Als het er toch littekenvorming ontstaat kan je er ook voor kiezen om de littekens achteraf te behandelen. Een goede oplossing is het gebruiken van littekenzalf. Als de wond te diep was en het litteken ook te diep is, is het beter om hulp te zoeken bij een professional zoals bijvoorbeeld een dermatoloog. De dermatoloog kan een littekenbehandeling uitvoeren waardoor het litteken minder zichtbaar wordt.

https://medimast.nl/nl/

Gerelateerde artikelen

Wanneer is een psycholoog een goede psycholoog?

Meubeltransport

Hoe komt de dakkapel prijs tot stand?