Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

Wat is Lymfoedeem?

Het lymfestelsel, een fundamenteel onderdeel van het cardiovasculaire systeem, bestaat uit lymfevaten en lymfevaten die het lichaam beschermen tegen schadelijke bacteriën en vloeistof transporteren van de lichaamsweefsels terug naar het cardiovasculaire systeem. Lymfevaten zijn dunwandige capillairen die vloeistoffen, bacteriën en eiwitten absorberen en deze naar lymfeklieren stuwen, kleine lymfevaten die de lymfe filteren en verwerken door afval en bacteriën te elimineren. Lymfevaten en lymfeklieren werken samen met grotere lymfestructuren om een ​​normale gezonde vochtbalans te behouden.

 

 

Lymfoedeem (LE) treedt op wanneer het lymfestelsel wordt aangetast en het normale transport van vocht in het lichaam wordt verstoord. Wanneer het lymfestelsel gedurende een langere periode overweldigd, beschadigd of geblokkeerd raakt, treedt langdurige zwelling op (hierna chronisch oedeem genoemd). Symptomen met betrekking tot LE kunnen overal in het lichaam voorkomen, waaronder het hoofd, de nek, armen, benen, romp en geslachtsorganen. Voor de meesten heeft LE een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten van koken, winkelen, schoonmaken en werken in de tuin kan vaak moeilijk, zo niet onmogelijk zijn voor mensen die last hebben van lymfoedeem. Voor mensen met hoofd en nek LE, kritieke functies zoals slikken, ademhalen en bewegingsbereik. Na een tijdje, de ophoping van vocht kan resulteren in aanzienlijke veranderingen in de structuur van de weefsels die verdikking en verharding van de huid veroorzaken, fibrose genoemd. Terugkerende huidinfecties zoals erysipelas en cellulitis, een ernstigere huidinfectie, zijn veel voorkomende complicaties van lymfoedeem.

 

LE is een permanente aandoening die na verloop van tijd kan verergeren als deze niet correct wordt behandeld; er is momenteel geen remedie. Als het niet wordt behandeld, kan LE pijnlijk en slopend worden. De symptomen van LE kunnen echter worden beheerst en patiënten die worden geïnformeerd over effectieve behandelingsopties voor lymfoedeem, kunnen hun kwaliteit van leven verbeteren. Wel kan er iets gedaan worden om het voor het zicht te verminderen, je kunt armkousen kopen om een arm met de aandoening te coveren. Deze armsleeves trekken de huid strak en zo ziet het er een stuk aangenamer uit. Ze zijn in allerlei kleuren en printjes te verkijgen.

 

https://www.lymphedivas.eu/

Gerelateerde artikelen

Vervang je sloten voor SKG 3 sterren deurslot

Een loodgieter doet meer dan alleen een verstopping verhelpen

Hoe komt de dakkapel prijs tot stand?