Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

Voor- en nadelen van de warmtepomp

 

Een warmtepomp heeft ten opzichte van een CV ketel best wat voordelen. Een warmtepomp is een relatief nieuw systeem dat zich bezighoudt met het verwarmen van ruimtes. Het werkt iets anders dan een CV ketel want een CV ketel verbrandt brandstof om warmte te verkrijgen waar een warmtepomp warmte haalt uit een natuurlijke bron en deze warmte weet om te zetten in de verwarming van een ruimte. Dit gaat door allerlei slimme technieken waar we hier niet verder op in zullen gaan.

 

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp heeft ten opzichte van een CV ketel heel wat voordelen. De meeste voordelen komen van dezelfde reden. Dat is namelijk dat de warmtepomp een stuk zuiniger is dan de CV ketel. Dit is omdat de CV ketel brandstof moet verbranden om water te verwarmen. Dat water loopt dan door een radiator die via straling warmte afgeeft. Een warmtepomp werkt net iets anders. De warmtepomp circuleert namelijk een koelmiddel dat speciale kenmerken heeft. Dit koelmiddel kookt en verdampt namelijk al op vrij lage temperatuur. Daardoor kan het warmte opnemen uit een bron en die warmte door brengen. Om die reden is de warmtepomp een stuk zuiniger dan de alternatieven.

 

Nadelen van een warmtepomp

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan de warmtepomp. Een van de grootste nadelen van de warmtepomp is de kosten van installatie. Vergeleken met een CV ketel is een warmtepomp namelijk heel duur. Dit komt omdat het een heel systeem is dat geïnstalleerd moet worden. Een keerzijde hiervan is dat het systeem, als het eenmaal geïnstalleerd is, een stuk goedkoper is om te laten draaien en te onderhouden. Een ander nadeel van de warmtepomp is dat er een vergunning nodig is om er een te kunnen installeren, en dat dit vaak duur is. Toch is het beter de warmtepomp door een monteur met vergunning te laten installeren, anders kan er nog veel meer mis gaan.