Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

Het beschermen van je tuinhout

Je kunt je tuinhout beschermen tegen alle weersinvloeden. Dit kun je doen met behulp van houtbeits. Het voordeel van het gebruiken van beits is dat je geen grondverf nodig hebt, je kunt dit namelijk direct aanbrengen op het tuinhout.

Voordat je begint met beitsen is het belangrijk dat je weet wat je wil gaan gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld een transparante beits en een dekkende beits. Wanneer je de houtnerf wil blijven zien kun je kiezen voor de transparante beits. Als je het hout wil verven in een andere kleur, kun je kiezen voor een dekkende beits. De levensduur van een dekkende beits is over het algemeen ook langer dan bij de transparante beits, maar hierdoor zullen de houtnerven niet meer goed uitkomen.

Daarna is het belangrijk dat je het tuinhout reinigt. Er zit ook een verschil tussen het schoonmaken van nieuw tuinhout en verweerd tuinhout. Het reinigen van tuinhout begin je door het te ontvetten en een beetje te schuren. Verweerd tuinhout reinig je door middel van (verdund) tuinmeubelreiniger en een harde borstel. Nadat je klaar bent met het reinigen spoel je het hout af met water en ga je eroverheen met een zachte borstel. Hierna is het belangrijk dat je het hout goed laat drogen. Zodra het hout compleet droog is, dien je het nog even te schuren.

Na het reinigen kun je beginnen met het beitsen. Doe dit wel altijd met de nerf mee en let op dat je eventuele druppels meteen wegveegt. Na de eerste laag laat je het hout 24 uur drogen. Als je het nodig vindt dat de eerste laag diep in het hout moet trekken, kun je de eerste laag verdunnen met terpentine. Schuur het hout hierna nogmaals voordat je de tweede laag aanbrengt. Afhankelijk van het hout kan het nodig zijn om een derde laag beits aan te brengen. Nieuw hout, wat nog niet behandeld is, kun je het beste drie lagen beits geven.

https://www.moosefarg.nl/