De beste verpakkingstips voor je verhuizing

Voor veel gezinnen is de gedachte aan een op handen zijnde verhuizing een ware verschrikking. Ze zien veel werk voor de boeg, want in- en uitpakken alleen is niet genoeg. Het nieuwe huis moet voorbereid zijn op de verhuizing en de verhuurder van het oude appartement wil zijn kamers in goede staat achterlaten om latere schadeclaims te vermijden. Maar met een goede voorbereiding en planning en verhuisdozen zou elke verhuizing moeten slagen.

Tip 1: Begin tijdig met de voorbereidingen en verhuisdozen!

Zodra je de nieuwe huurovereenkomst hebt getekend en het oude appartement hebt geannuleerd, is het raadzaam om de verhuisdozen en de bestelwagen direct te bestellen. Als je het transport zelf wilt doen, vergeet dan niet dat je een aantal sterke helpers nodig hebt. Dus laat je vrienden en familie weten wanneer je gaat verhuizen.

Tip 2: Ruim je rommel grondig op!

In de loop van de tijd stapelen zich in elk huis dingen op die niemand meer nodig heeft. Om te voorkomen dat ze zelfs niet samen met jou in de dozen en in het nieuwe appartement komen, raden wij een grote opruimactie aan als voorbereiding. Hier worden alle dingen, die niet meer nodig zijn, verpest. Je kunt al een aantal dingen inpakken die je niet nodig hebt tot de verhuisdatum. Dit bespaart je later tijd en spaart je zenuwen in de acute fase van de verhuizing. Maar onthoud dat je niet alle dozen in je nieuwe appartement onmiddellijk kunt leegmaken. Een goede labeling van de verhuisdozen bespaart je later het gedoe van het zoeken.

Tip 3: Verzamel tijdig kranten en verhuisdozen!

Verpakkingspapier is een vrij dure aangelegenheid. Als je je deze kosten wilt besparen, verwijder dan snel de sticker “Gelieve niet te adverteren” van je brievenbus. Je kunt alle reclamekranten als gratis verpakkingsmateriaal gebruiken. Als ze niet genoeg zijn, gebruik dan gewoon je truien, sokken en ondergoed om borden en andere delicate voorwerpen op te vangen terwijl je inpakt. Dit bespaart ook ruimte op de transporteur door het verminderen van het aantal benodigde verhuisdozen en koffers.

Tip 4: Bespaar jezelf het gezeur van de kinderen!

Kleine kinderen en huisdieren zijn prachtig. Maar ze hebben de eigenaardigheid van het in de weg staan van een beweging en het veroorzaken van opwinding en storingen. Neem dus tijdig een kijkje bij je familie, vrienden en kennissen, waar je ze vanaf de dag voor de verhuizing tot de dag erna kunt “parkeren”. Dan heb je je hoofd vrij en kun je je concentreren op het vervoer van je hele huishouden van A naar B zonder schade.

Tip 5: Maak een checklist!

Drukte en tijdsdruk zorgen ervoor dat de dingen die moeten worden gedaan steeds weer “door de mazen van het net vallen”. Als je niets wilt vergeten en je wilt niet van streek raken, maak dan een checklist. Daar kun je nagaan wat er is gedaan. Op deze manier houdt je alles bij van de eerste tot de laatste taak.

Tip 6: Denk aan een noodbox!

Als je de verhuisdozen aan het inpakken bent, vergeet dan niet dat je op de dag van je verhuizing wat spullen nodig hebt in je nieuwe appartement. De nooddoos moet een schaar, een flesopener, een mes, een paar kopjes, toiletpapier, zakdoeken en plakpleisters bevatten. De nood spullen mogen ook niet in de verhuisdozen terechtkomen, maar moeten worden verpakt in een zakje of een doosje in de nooddoos.