Blankenemmen
Image default
Toerisme

Nationale drankjes. Bulgarije.

goedkope vakantiebestemmingen

Bulgaren zijn gelukkige mensen die verschillende verfrissende dranken maken, zowel niet-alcoholisch als alcoholisch. Sommige van deze dranken worden puur geserveerd, andere worden in verschillende cocktails gemengd. Bekijk deze beste traditionele drankjes voor dit land en probeer ze de volgende keer dat je op vakantie bent in Bulgarije.

Ayran is een gezonde drank gemaakt van lokale yoghurt waar Bulgaren zo trots op zijn. Bulgaarse yoghurt is al heel lang populair in het buitenland, het wordt zowel in vloeibare als in dikke vorm geconsumeerd. Ayran bestaat uit dezelfde hoeveelheid yoghurt en melk, naar smaak gemengd met zout. Het wordt gekoeld geserveerd en is erg populair op zomerdagen.

Vlierbessensap, meestal thuis bereid door Bulgaren. Het is gemaakt van de zwarte vlier die rijkelijk aan de bomen groeit. Dit sap is erg gezond, het heeft een gelige kleur, de smaak is licht zuur en een beetje zoet.

Boza is een dikke drank die Bulgaren meestal ’s ochtends of’ s middags drinken. Perfect te combineren met een stukje Banitsa kaas. Boza wordt gemaakt van rogge, tarwe en gierst met toegevoegde suiker. In feite bevat het 5% alcohol, maar dit heeft geen invloed op de drank of de toestand van de persoon die het drinkt.

Koffie is natuurlijk geen Bulgaarse drank, maar de lokale bevolking bereidt het graag in “Turkse stijl”. Het wordt op een speciale manier gemaakt van gebrande fijngemalen koffiebonen in een kleine pot. De koffie trekt langzaam, begint dan te schuimen en stijgt tot de rand, elke keer dat u de pan van de kookplaat haalt en weer terugzet, enzovoort.

Bulgaarse wijn – de lokale bevolking houdt van wijnmaken. Deze traditie is hier sinds mensenheugenis aanwezig. Tegenwoordig is druivenwijn erg populair in het hele land, maar het verschil in bodem leidt tot verschillende druivensmaken en een verscheidenheid aan wijnsoorten in elk van de regio’s. Bulgarije is een van de leidende wijnexporterende landen ter wereld en u moet natuurlijk wijnen proberen van lokale en unieke druivensoorten – Mavrud, Dimyat, Hamza.

Rakia is de meest populaire alcoholische drank in Bulgarije. Het is een fruitbrandewijn die gemaakt kan worden van alle soorten gefermenteerd fruit, maar wordt meestal gemaakt van druiven, pruimen, abrikozen en peren, kweepeer en appels. Fermentatie wordt gevolgd door een destillatieproces en vervolgens wordt de vloeistof gefilterd. In een industriële versie wordt deze drank gerijpt in eiken- of moerbeivaten. Er wordt aangenomen dat er geen slechte brandewijn is in Bulgarije, maar er zijn verschillende fabrieksmerken brandewijn die goed bekend zijn in Bulgarije – dit zijn Peshterska Rakia, Troyanska, Targovishche, Burgas 63. Rakia past goed bij salade – de beroemdste snack van het land.

Mastiek is een sterk alcoholische drank van 47%, een Bulgaarse versie van de Griekse ouzo, met anijs als hoofdingrediënt. De drank heeft een zeer sterke smaak die maar door sommige mensen wordt gewaardeerd. Als het puur wordt geserveerd, is het een heldere drank; als het wordt geserveerd met ijs, wordt het wit en vormt het kristallen. Mastiek mengt goed met ayran. Het kan ook worden gemengd met politieagent, maar verwacht ’s ochtends hoofdpijn.

Menta – Deze drank is gebaseerd op gekrulde muntoliën en is een zeer populaire drank tijdens de zomermaanden wanneer deze kan worden gemengd met frisdrank, verse melk of citroensap. Deze drank is alcoholarm, fris en zoet.

Mineraalwater – het water in Bulgarije is erg schoon. Het land staat echter bekend om zijn talrijke bronnen van mineraalwater. Mineraalwater in flessen is tegen zeer lage kosten verkrijgbaar. Daarnaast zijn er open bronnen waar je een fles mineraalwater kunt vullen. Sommigen van hen bevinden zich in Sofia, Knyazhevo, Bankya, Gorna Banya, Varshets, Hisarya en Velingrad.

Als je het land bezoekt, probeer dan zeker deze traditionele Bulgaarse drankjes!

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html