Blankenemmen
Image default
Aanbiedingen

Fun Facts die je over kauwgom moet weten

Fun Facts die je over kauwgom moet weten

Behoor jij tot de mensen die na het eten vaak een tijdje kauwgom kauwen voor een frisse adem en schoon gevoel? Vooral wanneer je veel onderweg bent en geen tandenborstel binnen handbereik hebt, is een stuk mentos kauwgom ideaal. De gemiddelde Nederlander kauwt 350 kauwgompjes per jaar. In feite zou dit dus betekenen dat ieder van ons één kauwgom per dag kauwt. Jaarlijks is dit rond vijf miljoen kilo alleen in Nederland. Bij elkaar opgeteld zijn we meer dan een week op kauwgom aan het kauwen, tot wel 187 uur in het jaar worden onze kaakspieren op deze manier getraind. 

De voordelen van kauwgom op onze gezondheid

Kauwgom kauwen is erg goed voor je concentratie. Door het kauwen stroomt extra bloed naar je hoofd waardoor je hersenen meer bloed binnenkrijgen. Bovendien is het kauwen van kauwgom goed voor je tanden en je gewicht, maar daarvoor heb je dan wel een suikervrije variant nodig. Kauwgom verwijdert na tien minuten kauwen ruim honderd miljoen bacteriën uit je mond. Ook verhoog je de productie van speeksel wat zuuraanvallen neutraliseert. Kauwgom kauwen helpt ook als je last van oorpijn hebt in een vliegtuig. Door het kauwen wordt de druk die je door het stijgen en landen hebt verminderd. 

Gumwalls wereldwijd

Het oudste stukje kauwgom is 9000 jaar oud. Niet zoals we het nu kennen, want in de steentijd werd kauwgom gemaakt van berkenhars met honing. Het archaïsche stukje kauwgom werd in 1993 in Zweden gevonden. 

Wist je dat er tegenwoordig in diverse steden zoals Seattle, San Luis Obispo, Dordrecht en Alkmaar kauwgommuren bestaan. Een regelrechte toeristenattractie waar je de plakkerige gom achter kunt laten als je uitgekauwd bent. Daarmee willen de steden voorkomen dat mensen hun kauwgom op de grond spugen. Of ze over 9000 jaar ook zo enthousiast over deze muren zullen worden blijft voor nu nog een raadsel.

Kauwgom – geen vriend voor ons milieu

Wat betreft het klimaat. Kauwgom heeft twintig tot vijfentwintig jaar nodig om te vergaan. Ofwel het vergaat niet letterlijk zoals natuurlijke materialen. Kauwgom valt uiteen in kleine deeltjes genaamd microplastic, die rond blijven zwerven op de grond of in het water. Een zeer lange tijd in vergelijking tot een bananenschil die na een paar weken tot een paar jaar volledig vergaat of een kartonnen beker waar het twee tot vijf maanden kan duren voordat het vergaat. Gooi elk afval dus gewoon in de afvalbak, zodat het op de plek terecht komt waar het hoort.

Pas op met huisdieren

Kauwgom is giftig voor honden. Het stofje Xylitol, een suikervervanger dat in de meeste kauwgom verwerkt zit, is zeer giftig voor viervoeters. Een hond van negen kilo krijgt bij de inname van twee stukken kauwgom al een te lage bloedsuikerspiegel. Een heel pakje zorgt binnen een (half)uur voor ernstige leverfalen. Ook sorbitol, maltitol en erythritol zijn schadelijke stoffen voor je huisdier die in kauwgom kunnen zitten. Let er dus altijd op dat je kauwgom uit de buurt van je huisdier bewaard.

Kauwgom bestellen

Heb je na het lezen van deze blog zin in een kauwgompje? Bijvoorbeeld mentos of bubblicious kauwgom. Bestel dan eenvoudig en snel kauwgom van Candyonline. Er is een breed aanbod van verschillende smaken en bekende merken.