Blankenemmen
Image default
Zakelijke dienstverlening

Boekhouden

Bij ondernemen komt standaard ook de boekhouding kijken. De boekhouding houdt in dat alle financiële administratie van je onderneming wordt verwerkt. Vaak gaat het dan over het maken en verwerken van facturen, het regelen van belastingaangifte en bijvoorbeeld salarisadministratie. Dit kan je zien als de kern van de financiële administratie, waar nog veel meer aspecten bij komen kijken.

Het is verplicht voor ondernemers om dit op de juiste manier te regelen. De Belastingdienst ziet hier op toe. Hoe je het precies doet, is aan de ondernemer zelf. Je kan kiezen om zelf de boekhouding bij te houden door middel van Excel of door te werken met een boekhoudprogramma zoals Exact Boekhouden. Ook kan je ervoor kiezen om een boekhouder in te huren of samen te werken met een accountantskantoor. Een accountantskantoor kies je meestal als je wil dat alles van begin tot het einde geregeld wordt, dus ook het opstellen van de jaarrekening.

Met het boekhouden zorg je ervoor dat je je inkomsten en uitgaven duidelijk op een rijtje hebt. Ook dien je deze rekeningen te bewaren als je particulieren als klanten hebt. Werk je met bedrijven, dan bewaar je de facturen. Aan een factuur zitten extra voorwaarden gesteld door de Belastingdienst. Ook hiervoor zijn bepaalde facturatieprogramma’s beschikbaar. Alle facturen die je maakt en krijgt, dien je te bewaren en in te voeren in het boekhoudsysteem om zo de inkomsten en uitgaven op orde te hebben.

Aan het einde van het jaar dien je een volledige jaarrekening op te stellen voor de belastingaangifte. Dit wordt vaak door een ondernemer uitbesteed omdat hiervoor redelijk wat kennis nodig is. Vaak is het sowieso aan te raden aan ondernemers om de administratie uit te besteden, aangezien het erg veel tijd en moeite bespaard. Zo kan een ondernemer zich bezighouden met ondernemen en is de administratie in goede handen, waardoor je hier geen omkijken naar hebt. Veel accountantskantoren kunnen ook adviezen geven over de juiste bedrijfsvoering en zorgen ervoor dat het rendement van het bedrijf gemaximaliseerd wordt door de juiste kansen te benutten. Zo heb je een accountant adviseur in de hand om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

https://weanaaldwijk.nl