Van nul tot miljard. De geschiedenis van Zappos en de Lean Startup-methode

basisboek marketingcommunicatie

Hoe komen bedrijven erachter of er vraag is naar hun nieuwe product? Meestal wordt de vraag of het zin heeft om met een nieuw aanbod op de markt te komen, bepaald door duur marktonderzoek en enquêtes onder potentiële consumenten. Ondanks de kosten en de grondigheid van dit onderzoek vinden de meeste nieuwe aanbiedingen van goederen en diensten geen wortel in de markt. Hoe voorkomt u dat uw producten zich bij de verliezers voegen? En hoe voorkom je duur marketingonderzoek?

“Zappos is ‘s werelds grootste online schoenenwinkel. De jaarlijkse omzet bedraagt ​​meer dan een miljard dollar. Het wordt beschouwd als een van de meest succesvolle en gebruiksvriendelijke online winkels ter wereld, maar het is niet altijd zo geweest.

Het begon allemaal toen Zappos-oprichter Nick Swinmern geen enkele grote winkel kon vinden met een behoorlijke selectie schoenen. Hij besloot dat hij klanten een nieuw en veel leuker alternatief kon bieden. Swinmern kon wachten en eerst zijn visie in zijn geheel testen: met magazijnen, distributiepartners en verwachte verkopen. Veel e-commerce-pioniers hebben precies dat gedaan, inclusief de beruchte dotcom-verliezers.

Maar in plaats daarvan begon hij te experimenteren. Zijn veronderstelling was dat klanten bereid zijn om online schoenen te kopen. Om dit te controleren, was het eerste dat hij deed rondlopen in plaatselijke schoenenwinkels en toestemming vragen om hun assortiment te fotograferen. In ruil voor toestemming om foto’s te maken, plaatste hij ze op zijn website, en als een klant daar een bestelling plaatste, kocht hij schoenen tegen normale prijzen in die winkels.

Het bedrijf Zappos begon met een bescheiden en eenvoudige service. Allereerst wilde Swinmern één ding weten: is er voldoende vraag naar een handige online schoenenwinkel? Een slim experiment, zoals dat waarmee Zappos is gestart, maakt het echter mogelijk om meer dan één aspect van een businessplan te testen. Bij het testen van de eerste hypothese testte Swinmern vele andere hypothesen. Om schoenen te verkopen, moet een bedrijf contact hebben met consumenten: betaling accepteren, op de een of andere manier productretouren afhandelen en een klantenservice opzetten. Deze benadering verschilt drastisch van conventioneel marketingonderzoek. Als Swinmern op bestaand marktonderzoek had vertrouwd of dergelijk onderzoek zelf had uitgevoerd, zou hij hebben bedacht wat klanten willen – naar hun eigen mening. Maar in plaats daarvan creëerde hij een nieuw product, zij het heel eenvoudig, en dankzij dit leerde hij veel meer.

Het bedrijf verzamelde nauwkeurigere gegevens over de vraag van de consument omdat het in staat was om het werkelijke consumentengedrag te observeren zonder hen theoretische vragen te stellen.

Ze kreeg de kans om met echte klanten te communiceren en meer te weten te komen over hun behoeften. Een businessplan kan bijvoorbeeld de noodzaak van kortingen rechtvaardigen, maar hoe zal de kortingsstrategie de perceptie van het product beïnvloeden?

Cliënten begonnen zich te gedragen op een manier die Swinmern niet had verwacht, en daardoor leerde hij iets waarover hij misschien niet eens had geraden te vragen. Wat als klanten bijvoorbeeld gekochte schoenen gaan retourneren?

Het eerste experiment van Zappos leverde duidelijke, meetbare resultaten op: het beantwoordde de vraag of een online schoenenwinkel genoeg klanten zou aantrekken of niet. Het stelde het bedrijf ook in staat om het gedrag van klanten en partners te observeren, ermee te communiceren en ervan te leren. Dergelijk kwaliteitsonderwijs is een noodzakelijke aanvulling op kwantitatieve tests. Aanvankelijk waren de acties van het bedrijf zeer bescheiden van opzet, maar dit weerhield het er niet van zijn grootse visie te realiseren. Het werd in 2009 gekocht door e-commercegigant Amazon.com. Volgens sommige schattingen was de deal $ 1,2 miljard waard. “

…..meer info kunt u hier vinden «Road to 100k Instagram Followers»!

instagram marketing business

https://marketingbook.shop/