Blankenemmen
Image default
Aanbiedingen

Parket zwevend of verlijmt leggen

Uw houten vloer volledig nieuw laten leggen of voor parket renovatie gaan? 

Een parketvloer is ontzettend trendy. Daarbij is een parketvloer ook een warme en sfeervolle vloer die de ruimte een eigen karakter geeft. Een parketvloer leggen kan op verschillende manieren. Een juiste manier van houten vloeren leggen is zeker van belang voor het eindresultaat van de vloer. Bij het leggen van een parketvloer moet namelijk rekening worden gehouden met een aantal belangrijke zaken, zoals de ondergrond en de keuze voor een eventuele ondervloer. Ook speelt de manier van leggen een rol, gaat u bijvoorbeeld het parket zwevend of verlijmd leggen? Heeft u gekozen voor massief hout, een duoplank of een multiplank? Komt de vloer bijvoorbeeld op een houten ondergrond? Zo zijn er een aantal factoren te benoemen waarvoor u een deskundig advies nodig heeft. Of misschien zelfs het vakmanschap van een ervaren parketvloer legger. Gelukkig heeft ‘Parket Leggen’, wat een onderdeel is van de ‘Schuur Expert’ al ruim 25 jaar ervaring in het schuren van houten vloeren en in het houten vloeren leggen. Deze landelijke organisatie helpt u graag op weg met de uitleg over parket zwevend of verlijmd leggen of met het uiteindelijke houten vloeren leggen. Vraag gewoon eens vrijblijvend naar de mogelijkheden.

De ondergrond van het parket

Gaat u het parket zwevend of verlijmd leggen? Allereerst moet er gekeken worden naar de ondergrond van het parket. Gaat het om een betonnen vloer, dan moet deze vloer wel egaal zijn. Net zoals bij een houten ondervloer moeten alle oneffenheden verwijderd worden. Een betonnen vloer kan daarna eventueel geëgaliseerd worden, voor de houten vloer kiest men bijvoorbeeld voor een egalisatie met spaanplaat. In beide gevallen moet dit vakkundig worden aangebracht. Wanneer een parketvloer verlijmd wordt op spaanplaten, dan is er voor de massieve houten vloerdelen geen ondervloer nodig. De houten ondervloer in de vorm van spaanplaat is dan voldoende. Wilt u de vloer liever zwevend leggen, dan is het wel verstandig om een speciale ondervloer te gebruiken. De ondervloer heeft dan een extra isolerende, egaliserende en geluidswerende werking. Vraag altijd om een deskundig advies voor de juiste ondervloer en ook of er een dampdichte folie gebruikt moet worden. Ook de legrichting van de parketvloer leggen heeft invloed op de ondervloer en op het ruimtelijke effect. De parketvloer moet bijvoorbeeld altijd haaks op de ondervloer liggen. Tevens moet er bij het leggen van de parketvloer rekening gehouden worden met de lichtinval van de ruimte. De parketvloer in de breedte van de ruimte leggen, maakt de ruimte optisch breder maar weer smaller als het gaat om de lengte. In de lengte leggen werkt weer precies andersom. Of misschien kiest u liever voor een visgraat patroon?

Het parket zwevend of verlijmd leggen

Het is altijd aan te raden om bij het leggen van een parketvloer diverse pakken door elkaar te gebruiken. Parket is nu eenmaal een natuurproduct en de verschillende delen zijn nooit allemaal hetzelfde. Dat hoeft ook niet bij een dergelijke vloer, hierdoor wordt juist het natuurlijke effect versterkt. Door de delen niet achtereenvolgens uit één pak te gebruiken en daarna aan het volgende pak te beginnen, voorkomt u een bepaald patroon in de vloer. Een parketvloer leggen kan op twee manieren, namelijk het parket zwevend of verlijmd leggen. Bij de zwevende methode wordt de parketvloer zo op de ondervloer aangebracht. Hij wordt dus niet vastgelegd, wat bij de verlijmde parketvloer wel het geval is. Een verlijmde parketvloer kan worden aangebracht op bijvoorbeeld beton of spaanplaat. Een van de voordelen van een verlijmde parketvloer is dat de kans op naden nihil is.

Wat is beter? Parket zwevend of verlijmd leggen?

Liever het parket zwevend of verlijmd leggen, dat hangt af van een aantal factoren. Allereerst speelt de woonsituatie een belangrijke rol als het gaat om parket zwevend of verlijmd leggen. In een huurwoning mag de vloer meestal niet verlijmd worden. Ook al mag dit wel, het kan gebeuren dat u bij het verlaten van de woning de vloer er ook weer zelf uit moet halen. Voordat u de woning oplevert voor de volgende bewoners. De vloer moet er dan echt uitgebroken worden. De kans dat de delen er heel uit komen is minimaal. Als u gaat verhuizen en u heeft een zwevende parketvloer, dan kunt u de vloer er zo uit halen en eventueel meenemen naar de nieuwe woning.

De voordelen en eigenschappen van een verlijmde parketvloer

Met een verlijmde vloer heeft u de beste geluidsdemping. De vloer wordt als het ware één met de ondervloer waardoor er bijna geen loopgeluid is en de vloer hoogwaardig aanvoelt. Ook is een verlijmde vloer vaak een betere geleider bij vloerverwarming. Een verlijmde vloer werkt veel minder en blijft eigenlijk in alle seizoenen vast en stabiel liggen. Zeker bij massief parket leggen is dit een belangrijk punt. Massief hout werkt nu eenmaal veel meer. Bij lamelparket is dat minder.

De voordelen en eigenschappen van een zwevende parketvloer

Een zwevende parketvloer leggen, is wat betreft de materialen en legkosten vaak wat voordeliger dan een verlijmde vloer. Daarbij is deze vloer makkelijker te demonteren. Met speciale ondervloeren kan er een extra geluidsreductie worden gerealiseerd. In sommige appartementsgebouwen is dit zelfs verplicht. Lamelparket zwevend leggen is een uitstekende optie, net zoals bij laminaat. De zwevende vloer kan op drie manieren worden gelegd, namelijk met nadenlijm, met een klikverbinding of met plintveren.
Houten vloeren leggen vraagt nu eenmaal om vakmanschap. Een deskundig advies en een ervaren vloerenlegger kan zorgen dat het parket zwevend of verlijmd leggen in beide gevallen een schitterend resultaat oplevert. Schuur Expert heeft gelukkig zoveel expertise in huis, zowel voor parket zwevend of verlijmd leggen.

 

https://schuur.expert/parket-leggen-4/