Blankenemmen
Image default
Home / Moving and Relocating

DIY: Trap uittekenen

In deze langdurige crisis waarbij een virus ons allemaal binnen houdt kan de verveling in het huis snel toeslaan. Waarschijnlijk kijk je als sinds maart tientallen films en series, maar langzamerhand raken deze ook op. Om je zelf echt even nuttig te maken kan je bijvoorbeeld je trap renoveren of er voor kiezen om zelf een trap te maken. Als je een ambitieuze klusser bent is dit zeker een leuke uitdaging.  In deze blog gaan wij je vertellen hoe je de eerste stap zet voor de zelfgemaakte trap. In deze blog behandelen we hoe je een trap moet uittekenen.

Voordat we beginnen met de uitleg over de trap uittekenen gaan we eerst kort wat begrippen behandelen zodat je later weet wat deze betekenen:

  • Traphoogte: Met traphoogte bedoelen we de afstand tussen de beneden en de vloer boven
  • Optrede: De optrede is de hoogte van de trede. De ideale hoogte van een optrede is tussen de 17 en 19 centimeter.
  • Trapleuning: De leuning waaraan je vast houdt als je naar boven loopt.
  • Aantrede: De aantrede is de horizontale afstand tussen twee treden
  • Doorloophoogte: De doorloophoogte is de hoogte tussen de treden van de trap en het plafond.

Nu we je wat basis termen hebben uitgelegd is het tijd om te beginnen aan het uittekenen van de trap. Waar je je van bewust moet zijn is dat het uittekenen van een trap redelijk wat rekenwerk kost. Je zal eerst moeten berekenen hoeveel treden je nodig hebt om de volgende verdieping te bereiken. De gemiddelde optrede ligt tussen de 17 en 19 centimeter. Daarnaast moet je ook denken aan de aantrede en de doorloophoogte.

Het uittekenen vergt niet per se veel precisie, het is belangrijk dat de afmetingen op papier juist zijn. Je wilt niet in de problemen komen als je jouw trap in elkaar zet. Daarnaast moet de trap mooi aansluiten bij de balustrade.

https://www.lamiwood.nl/

Gerelateerde artikelen

Op roadtrip

Kartonnen dozen

Zonnestroom van natuurlijkenergie-nederland.nl